Materiał wykonania: ceramika
Pojemność: 300ml
Kształt: tykwa
Naczynie do yerba mate Pera to pojemne naczynie, które swoim kształtem przypomina tradycyjne tykwy. Wykonane jest z ceramiki, dzięki czemu nie zmienia smaku yerby.
Naczynie Pera jest proste w użytkowaniu i nie wymaga specjalnej pielęgnacji, a pozostawienie w nim naparu yerba mate na dłuższy czas nie szkodzi mu w żaden sposób.
Naczynia nie należy myć w zmywarce.
Tradycyjnie napar z yerba mate przyrządzano w naczynkach wykonanych z tykwy, aktualnie do tego celu używane są głównie naczynka ceramiczne i pije się ją przez specjalną rurkę z sitkiem na końcu- bombilla.
Yerba mate jest naparem przygotowywanym z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, to wiecznie zielone drzewo rośnie na terenach Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz Brazylii- skąd susz jest eksportowany na cały świat. Yerba zawdzięcza popularność szerokim właściwościom- pobudza, wzmacnia i oczyszcza organizm oraz co istotne, zawiera wiele witamin niezbędnych dla człowieka (A ,B1 ,B2 ,C ,E ,H) i minerały (m. in. sód, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor). Zwalcza zmęczenie (jest idealnym zamiennikiem kawy!), zwiększa sprawność umysłową i fizyczną.
Yerba mate posiada całą gamę właściwości:
– polepsza koncentrację
– obniża poziom cholesterolu
– niweluje uczucie głodu- jest pomocna podczas odchudzania
– poprawia krążenie krwi
– obniża ciśnienie krwi- mimo pobudzania
– wpływa rozluźniająco na mięśnie
– poprawia przemianę materii
– zwiększa odporność organizmu
– wspomaga w leczeniu astmy dzięki zawartości mateiny
– dodatkowo pomaga w leczeniu nowotworów, chorób wątroby i układu krążenia
Jak przygotować yerba mate?
1. Wsyp yerba mate do naczynia.
Dla osób początkujących zaleca się ¼ naczynia.
2. Zakryj dłonią górną część naczynia, odwróć do góry dnem i potrząśnij, aby bardziej zmielone części pozostały na górze. Dzięki temu unikniemy zatkania filtrów w bombilli.
3. Przechyl naczynie tak, by susz ułożył się po skosie. W powstałe puste miejsce umieść bombille.
4. Aby zwilżyć susz nalej niewielką ilość zimnej wody- dzięki temu nie stracimy cennych wartości naparu.
5. Dolej gorącej wody (nie przekraczającej 80 stopni) i ciesz się pysznym naparem!
Susz można wykorzystać nawet 5 razy do wykonania naparu.
Yerba mate można również przygotowywać na zimno (terere).
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.