Naczynie Ceramiczne Caleidoscope 420ml Naczynka

Naczynie Ceramiczne Caleidoscope 420ml

40,00 zł
Dostępne

Materiał wykonania: ceramika Pojemność: 420ml Kształt: tykwa Naczynie do yerba mate Caleidoscope to bardzo pojemne naczynie, które swoim kształtem przypomina tradycyjne tykwy. Wykonane jest z ceramiki, dzięki czemu nie zmienia smaku yerby. Naczynie Caleidoscope jest proste w użytkowaniu i nie wymaga specjalnej pielęgnacji, a pozostawienie w nim naparu yerba mate na dłuższy czas nie szkodzi mu w żaden sposób. Naczynia nie należy myć w zmywarce. Tradycyjnie napar z yerba mate przyrządzano w naczynkach wykonanych z tykwy, aktualnie do tego celu używane są głównie naczynka ceramiczne i pije się ją przez specjalną rurkę z sitkiem na końcu- bombilla.
Yerba mate jest naparem przygotowywanym z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, to wiecznie zielone drzewo rośnie na terenach Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz Brazylii- skąd susz jest eksportowany na cały świat. Yerba zawdzięcza popularność szerokim właściwościom- pobudza, wzmacnia i oczyszcza organizm oraz co istotne, zawiera wiele witamin niezbędnych dla człowieka (A ,B1 ,B2 ,C ,E ,H) i minerały (m. in. sód, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor). Zwalcza zmęczenie (jest idealnym zamiennikiem kawy!), zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Yerba mate posiada całą gamę właściwości: - polepsza koncentrację - obniża poziom cholesterolu - niweluje uczucie głodu- jest pomocna podczas odchudzania - poprawia krążenie krwi - obniża ciśnienie krwi- mimo pobudzania - wpływa rozluźniająco na mięśnie - poprawia przemianę materii - zwiększa odporność organizmu - wspomaga w leczeniu astmy dzięki zawartości mateiny - dodatkowo pomaga w leczeniu nowotworów, chorób wątroby i układu krążenia Jak przygotować yerba mate? 1. Wsyp yerba mate do naczynia. Dla osób początkujących zaleca się ¼ naczynia. 2. Zakryj dłonią górną część naczynia, odwróć do góry dnem i potrząśnij, aby bardziej zmielone części pozostały na górze. Dzięki temu unikniemy zatkania filtrów w bombilli. 3. Przechyl naczynie tak, by susz ułożył się po skosie. W powstałe puste miejsce umieść bombille. 4. Aby zwilżyć susz nalej niewielką ilość zimnej wody- dzięki temu nie stracimy cennych wartości naparu. 5. Dolej gorącej wody (nie przekraczającej 80 stopni) i ciesz się pysznym naparem! Susz można wykorzystać nawet 5 razy do wykonania naparu. Yerba mate można również przygotowywać na zimno (terere).
Caleidoscope
999004706
Pojemność
420ml
chat Komentarze (0)