Bombilla B020 - 19,5 cm
Bombilla B020 - 19,5 cm
Bombilla B020 - 19,5 cm
Bombilla B020 - 19,5 cm
Bombilla B020 - 19,5 cm
Bombilla B020 - 19,5 cm

Bombilla B020 - 19,5 cm

25,00 zł
Dostępne

Materiał wykonania: stal nierdzewna Długość: 19,5cm Rodzaj filtracji: łyżeczka
Bombilla B020 to stalowa, długa, delikatnie profilowana bombilla zakończona płaskim filtrem łyżeczkowym. Dzięki temu możemy bez problemu oczyścić naczynko z resztek naparu yerba mate.
Zaleca się umyć bombillę przed pierwszym użyciem.
Bombilla służy do picia naparu z tykwy/matero, umieszcza się ją w naczyniu po nasypaniu yerba mate, ale przed zalaniem wodą. Podczas picia nie należy jej poruszać.
Yerba mate jest naparem przygotowywanym z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, to wiecznie zielone drzewo rośnie na terenach Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz Brazylii- skąd susz jest eksportowany na cały świat. Yerba zawdzięcza popularność szerokim właściwościom- pobudza, wzmacnia i oczyszcza organizm oraz co istotne, zawiera wiele witamin niezbędnych dla człowieka (A ,B1 ,B2 ,C ,E ,H) i minerały (m. in. sód, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor). Zwalcza zmęczenie (jest idealnym zamiennikiem kawy!), zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Yerba mate posiada całą gamę właściwości: - polepsza koncentrację - obniża poziom cholesterolu - niweluje uczucie głodu- jest pomocna podczas odchudzania - poprawia krążenie krwi - obniża ciśnienie krwi- mimo pobudzania - wpływa rozluźniająco na mięśnie - poprawia przemianę materii - zwiększa odporność organizmu - wspomaga w leczeniu astmy dzięki zawartości mateiny - dodatkowo pomaga w leczeniu nowotworów, chorób wątroby i układu krążenia
Tradycyjnie napar z yerba mate przyrządzano w naczynkach wykonanych z tykwy, aktualnie do tego celu używane są głównie naczynka ceramiczne ( https://www.ismoking.pl/naczynie-ceramiczne-caleidoscope-420ml.html# ) i pije się ją przez specjalną rurkę z sitkiem na końcu- bombilla. Rodzajów bombilli (a w zasadzie sposobu filtracji jakie posiadają) jest kilka: - płaskie filtry, tzw. łyżeczkowe ( https://www.ismoking.pl/bombilla-b008-155cm.html# ) - potrójna filtracja/nacięcia ( https://www.ismoking.pl/bombilla-al-20-potrojne-filtrowanie-dl-16-cm.html ) - spiralna/ sprężyna ( https://www.ismoking.pl/bombilla-sprezyna-z-kulka-ze-zlotym-pierscieniem.html ) - „bomba” ( https://www.ismoking.pl/bombilla-bomba.html )
Jak przygotować yerba mate? 1. Wsyp yerba mate do naczynia. Dla osób początkujących zaleca się ¼ naczynia. 2. Zakryj dłonią górną część naczynia, odwróć do góry dnem i potrząśnij, aby bardziej zmielone części pozostały na górze. Dzięki temu unikniemy zatkania filtrów w bombilli. 3. Przechyl naczynie tak, by susz ułożył się po skosie. W powstałe puste miejsce umieść bombille. 4. Aby zwilżyć susz nalej niewielką ilość zimnej wody- dzięki temu nie stracimy cennych wartości naparu. 5. Dolej gorącej wody (nie przekraczającej 80 stopni) i ciesz się pysznym naparem!
Susz można wykorzystać nawet 5 razy do wykonania naparu.
Yerba mate można również przygotowywać na zimno (terere).
B020
Długość
19,5 cm

Zobacz także

chat Komentarze (0)